Az alábbiakban egy kis segítséget szeretnék nyújtani ahhoz, hogy a különböző szemszínekhez milyen árnyalatú, színű szemfestéket érdemes beszereznünk. Ezeket a színeket bátran használhatjuk nappali sminkhez.

Bázisként használjunk a bőrszínünkkel megegyező árnyalatú szemhéjport. Ez azért előnyös, mert egységessé teszi a bőrszínt a szemhéjon úgy, hogy közben nem kerül előtérbe, így jól érvényesülnek rajta az egyéb színek. A natúr színek, a bézs, barna, mályva mindenkinek jól állnak, pont azért, mert semlegesek.

Nem szabad elfelejteni, hogy a világosabb árnyalatok friss hatást keltenek, míg a sötétek drámaiak. Jó azt is szem előtt tartani, hogy a fényes szemhéjporok kiemelik a ráncokat, tehát ha az idősebb korosztályhoz tartozunk, bánjunk velük csínján. Én ezeket kizárólag fiatal modelljeimen szoktam alkalmazni.

A szemfesték kiválasztásánál szintén azt tanácsolom, hogy jó minőségűt vásároljunk, a tartós hatás elérése, és az esetleges irritáció elkerülése végett. A paletták valójában csak sminkeseknek és komplett sminkőrülteknek való. J Rengeteg pénzt tudunk megtakarítani, ha tisztában vagyunk azzal, hogy szemünk, bőrünk és hajunk színéhez milyen árnyalatú szemfesték való. A „színanalitika” menüpont alatt bővebb segítséget kaphat ebben a témában, kedves olvasóm.

A legjobb, ha magunk válogatjuk össze a nekünk tetsző színeket. Első szempont, hogy a leggyakrabban nappali sminket készítünk magunknak, tehát első körben az ebbe a kategóriába tartozó szemhéjszínekbe érdemes pénzt fektetni. A nagyobb drogériákban lehetőség van arra, hogy magunk válogathassuk össze saját szemszín palettánkat. Az Artdeco nevű termékeket forgalmazó drogériákban külön kis mágneses tároló dobozt is tudunk vásárolni az általunk kiválasztott színekhez. Egy színből körülbelül 3 árnyalatot érdemes választani. A gyöngyház fényűek közül egy világosabbat, ami majd a szemzúgba kerül, egy sötétebbet, melyet a szemhéj középső, és külső részére helyezünk, és egy matt árnyalatú sötétet, amit az árnyékoláshoz használunk majd a szemöldökcsont alatt található mélyítő vonalba.