Arcforma meghatározása, arckorrekció, pirosító helyes használata

Az emberek csupán kis százaléka rendelkezik a nagy könyvben megírt tökéletesen szabályos arcformával. Nem kell azonban elkeserednünk, ha nem tartozunk e szerencsés embertársaink közé. Gyakran megesik, hogy egy-egy nőt, pont arcának kevésbé szabályos vonása tesz vonzóvá, különlegessé. Nem egy ilyen modellt alkalmaznak a divatvilágban is. A legfontosabb, hogy megtanuljuk szeretni arcunk apró hibáit, hiszen elképzelhető, hogy pont az a szélesebb homlok, fitosabb orr, keskenyebb áll az, ami megmozdít valamit a másik félben. Ha továbbra is elégedetlenek vagyunk, nem kell azonnal plasztikai sebészért kiáltani, vannak ugyanis olyan apró smink trükkök, amik segítségünkre lehetnek abban, hogy elvonjuk a figyelmet ezekről a hibákról.

Az alábbiakban segítséget szeretnék nyújtani abban, hogy az egyes arcformáknak mi a helyes sminkelési trükkje. Az alapozásban nagyon sok lehetőség rejlik. A világosabb árnyalat kiemeli, míg a sötétebb, elvonja a figyelmet az arc egyes részeiről.

Első lépés mindig az alapozó színének helyes kiválasztása. A színt mindig az áll vonalához, vagy a nyakunk színéhez viszonyítsuk. Ha kivágott ruhát veszünk fel, mindig figyelembe kell venni a dekoltázs színét is. Az arc többi részén, valamint a kézfejen kipróbált árnyalat csalóka lehet. A nyakunk bőrének a színe a „valódi” bőrszínünk. Célszerű beszerezni a kiválasztott alapozónál 1-2 árnyalattal világosabb, és sötétebb színt is, melyeket a hibák elkendőzéséhez, és arcunk előnyös tulajdonságainak kiemeléséhez tudunk használni.

Ovális arc

Ez az a bizonyos szabályos arc, amelyről korábban szó esett. Ideális a formája, a homlok vonala enyhén szélesebb az áll vonalánál. Az arcot három egyenlő részre lehet osztani, a két szem közé pedig befér egy „harmadik szem”. Az arc egyensúlya tökéletes.

Ez az arcforma nem igényel korrekciót. Arcpír: a „mosolyalmától” a fül felső vonala felé kell satírozni.

Kerek arc

A homlok vonala egyforma szélességű az állkapocs vonalával.
Az arc körvonalánál sötétebb alapozót célszerű alkalmazni.
Az arcpír a járomcsontra kerüljön, és kissé lefelé irányuljon, tehát az „almácska” alól kell indítani a fül teteje felé.

Fordított háromszög, vagy szív  alakú arc

Széles homlok, keskeny állkapocs, erős arccsont jellemzi. A széles homlok két oldalára célszerű sötétebb alapozót felvinni. A pirosítóval csínján kell bánni, nehogy túl csontossá váljon tőle az arc.

Téglalap alakú, hosszúkás arc

Szögletes, vékony arc. Sokszor hosszú orral párosul. Arckorrekció során a homlok tetejére és az állcsontra kell tenni a sötétebb alapozót. Az arcpírt az almácskától a fül közepe felé kell felhelyezni.

Négyzet alakú arc

Ez egy rövid arctípus. A hajnövekedés általában egyenes határvonalú. Széles homlok, szögletes, széles állkapocs jellemzi. Az arcvonal egyenes. Az árnyékolást az állkapocs mentén végezzük, ezáltal tökéletesíthetjük az arc formáját.