Az alábbi cikkben segítséget szeretnék nyújtani ahhoz, hogy hétköznapi használatra mely sminkeszközöket érdemes beszerezni.

Ahhoz, hogy sminkünket otthon is szépen el tudjuk készíteni, nélkülözhetetlen néhány alap sminkeszköz. A kompakt szemfestékekhez és pirosítókhoz mellékelnek ugyan applikátort, és ecsetet, ám ezek többnyire hasznavehetetlenek. Nem lehet velük szépen dolgozni, ezért többet ártanak, mint használnak. Én mindenkinek azt szoktam ajánlani, hogy célszerű befektetni néhány jó minőségű ecsetbe, mert ha megtanuljuk a helyes használatukat nagy mértékben megkönnyítik a dolgunkat. Fontosnak tartom itt megemlíteni, hogy csak és kizárólag jó minőségű ecseteket vásároljuk, ügyeljünk arra, hogy természetes szőrből (mókus, nyest, kecskeszőr) készüljenek! Kizárólag ezekkel lehet szépen dolgozni. Mielőtt megvennénk az ecsetet, feltétlenül próbáljuk ki a kézfejünkön, hogy meggyőződjünk arról, hogy kellő puhaságú és nem hullatja-e a szőrét. A rossz minőségű ecsetek szőre ritkás, és hullik, mert rosszul rögzítették azokat. Ezek hiába olcsóbbak, nem hosszú életűek és rengeteg bosszúságot okozhatnak. Soha ne vásároljunk kemény, vagy merev sörtéjű ecsetet.

Ahhoz, hogy sminkeszközeink sokáig „hű társaink maradjanak”, gondoskodnunk kell a megfelelő ápolásukról, tisztán tartásukról. Óvakodjunk a nem kellően tisztán tartott sminkecsettől! Baktériumokat és festékmaradványokat juttathatunk vele a bőrünkre és akadályozhatjuk a púder, ajakrúzs és fedőkrém felvitelét.

Kövessük az alábbi szabályokat:

  • a mindennap használatos sminkeszközeinket mossuk legalább 4-6 hetente
  • az ecseteket mossuk babasamponnal, alaposan öblítsük ki tiszta vízzel, majd jól nyomkodjuk ki
  • soha ne áztassuk az ecseteket, és ügyeljünk arra, hogy az ecsetszár száraz maradjon. A fából készült szár nedvesség hatására megdagad és elengedi a sörtéket.
  • A közvetlen hő károsítja az ecseteket, ezért a szárítás során tartsuk távol a radiátortól, és ne használjunk hajszárítót sem.
  • A kisebb fejű ecseteket tisztíthatjuk gyógyszertárban kapható 70%-os alkohollal is. Néhány másodpercre mártsuk a folyadékba, majd hagyjuk megszáradni.

Púder ecset

Nagy, széles fejű ecset, hosszú sörtékkel, melyek lehetővé teszik a porpúder leheletfinom, egyenletes felvitelét.

Arcpír ecset / pirosító ecset

Púderecsetnél kisebb. Lehet gömbölyű fejű, vagy ferdén vágott. Nem ajánlott a kompakt arcpírral kapható ecsetek használata, mert ezek általában túlságosan kis méretűek, nem megfelelő formájúak, és kemény sörtéjűek.

Szemhéj ecset

Kis, lekerekített fejű, lapos ecset, mely a szemfesték és a selyemporok egyenletes felvitelére, és az árnyalatok összemosására szolgál.

Satír ecset / mélyítős ecset

Gömbölyű fejű ecset, mely kapható kicsi és közepes kivitelben is. Az éles kontúrok elmosására szolgál. Segítségével szépen lehet árnyékolni. A szempillák tövében alkalmazva, lággyá varázsolja a tekintetet.

Ferde ecset

A szemöldök vonalának a korrigálására, valamint az alsó és felső szempillák tövének a hangsúlyozására szokták használni. A szemkihúzó ecsetnek tömör szálúnak kell lennie, nehogy szétlapuljon festés közben.

Rúzs ecset / ajak ecset

Kicsi, tömör, kissé lapított fejű. Jól követi az ajkak vonalát és a száj sarkaihoz is könnyen hozzáfér. Amellett, hogy a rúzs, illetve szájfény precíz felvitelét teszi lehetővé, új színek kikeveréséhez is használhatjuk.