Rúzs, Szájkontúr ceruza, szájfény

Ápolt ajkak nélkül elképzelhetetlen szép sminket készíteni. Bizony a cserepes, kiszárad szájon nincs az a rúzs, mely szépen mutatna. Jó, ha szem előtt tartjuk azt a tényt is, hogy ajkunk állapota árulkodik korunkról, egészségi állapotunkról, szokásainkról (pl. dohányzás). A dohányosok szája körül hamarabb alakulnak ki apróbb ráncok, melyek azon kívül, hogy esztétikailag sokat rontanak külsőnkön, sajnos megnehezítik a rúzs/szájfény tökéletes felvitelét is. Nagyon kínos tud lenni az apró ráncokba felkúszó ajakfesték. A legtöbbet akkor tehetnünk ajkaink védelmében, ha el sem kezdjük, vagy még idejében abbahagyjuk a dohányzást!

Nemcsak arcbőrünket, de ajkaink bőrét is ápolni kell. Kitűnő ajakradírokat lehet kapni. Én személy szerint a Lush cég „Mint Tulips” elnevezésűjét használom, mely borsmentát és csokoládét tartalmaz. Két másik, SWEET LIPS és BUBBLEGUM változatban is kapható. Nem kell Budapesten lakni ahhoz, hogy hozzájussunk ezekhez a csodaszerekhez, a cég webshop-jában is megrendelhetőek. Apró szemcséi nem bántják, irritálják a bőrt, nagyon kellemes a használata és a végeredmény is tetszetős.

Ha ajkaink nagyon cserepesek meleg szívvel ajánlom a Carmex nevű készítményt, melyhez szerencsére már nem csak a sminkellátóban, hanem a nagyobb drogériákban is hozzájuthatunk. A sminkesek Jolly Jocker-e Tubusos, stift-es és tégelyes kiszerelésben is kapható. Mentol és fenol tartalmának köszönhetően gyógyítja a kicserepesedett ajkakat, és vérbőséget okozva enyhén megnöveli azokat. Vérpezsdítő hatásának köszönhetően rózsássá varázsolja a száj bőrét. A legújabb információ szerint a „klasszikus” mentolos változat mellett már epres és cseresznyés változatban is kapható. És a lényeg: nem szárítja a szájat, mint más ajakápoló.

Szeretnék megemlíteni még egy csodaszert, a mézet, mely az egyik legnagyobb bőr- és egészségvédő. A méz mintegy 80 %-a szőlő- és más gyümölcscukorból áll, ezen kívül számos fontos vitamint is, többek között B és C vitamint tartalmaz. Ez az antioxidáns nélkülözhetetlen a szervezet védelmező antitestek létrehozásához, a kiegyensúlyozott hormontermeléshez és a bőr feszességét adó kollagén szintézishez. Megköti a nedvességet a szövetekben, ezért feszessé és rugalmassá varázsolja azt, míg a szárazabb területeket gyorsan kisimítja és puhítja.

Mind külső, mind belső használatra ajánlom! Este lefekvés előtt kenjük be egy kis mézzel az ajkainkat. Rendszeres használatával ajkaink varázslatosak és ragyogóak lesznek… és ha éjszaka véletlenül lenyalogatjuk, egész biztosan az egészségünk javára válik. Ha bárkiben felmerülne a méz éjszakai alkalmazásával kapcsolatos kétely, melyet a fogai épsége miatti aggodalom szül, szeretném megnyugtatni, hogy a méhek által termelt inhibin antibakteriális hatása miatt, a szakszerűen kezelt méz nem okoz fogszuvasodást!

Ajakformálás

Az ápolt ajkak fényesek, szép színűek és formájúak. A kontúrceruzával való körülrajzolásuk kis gyakorlást igényel. A rúzs színénél sötétebb, vagy világosabb árnyalatot válasszunk. A szájkontúr ceruzát használjuk ajkunk egész területén, hogy biztos alapot teremtsünk vele a rúzs számára. Ezután ecsettel, vagy stift-el vigyük fel a rúzst.

Az ajak formájának korrigálása

Túl nagy száj:

A valódi vonalakon belül, közvetlenül amellett kontúrozzunk, természetes árnyalatú kontúrceruzával, ebben az esetben akkor is, ha a választott rúzs színe eltér. A semleges szín természetesebbnek hat. Sötétebb matt színnel töltsük ki a kontúrokat, mely elnyeli a fényt, és az ajkat optikailag kisebbnek mutatja.

Telt száj:

Kerüljük a fényes, ragyogó színeket. A rúzs ne fusson túl az ajkak vonalán.

Túlságosan vékony száj

Kissé tompa hegyű ceruzával, a természetes ajakvonalon kívül kontúrozzuk a száj formáját követve. A vonalat ne húzzuk egészen a sarkokig. Mélyebb tónusú rúzst vigyünk fel, majd az alsó ajak közepére arany- vagy ezüst színű szájfényt tegyünk. Kerüljük a sötét és a matt rúzsokat.

Egyenetlen szín

Az egyenetlen színű ajkakra először némi alapozót vigyünk fel, kontúrozzuk, majd sötétebb árnyalatú festéket viszünk a világosabb és világosabbat a sötétebb tónusú ajakra. Dörzsöljük össze az ajkainkat, hogy összemossuk a színeket.

Korosodó ajak

Az életkor előrehaladtával a bőr veszít a nedvesség tartalmából. Az ajkak vékonyabbá, fakóbbá válnak. Az
érett ajkak sminkeléséhez elengedhetetlenül fontos az ajak-kontúrceruza. A viaszos állagú kontúrvonal megakadályozza, hogy a rúzs szétfolyjon és beleszivárogjon a száj körüli apró ráncokba. Ajkunk természetes színéhez illő árnyalatot válasszunk. Használjunk tartós rúzst.

Rúzs, szájfény, Ajakceruzák

Rúzsok fajtái:

Csókálló: kb. nyolc órán keresztül nem szorul korrigálásra, nem hagy foltot, de száraz érzetet kelt az ajakon.

Tartós: Sokáig a helyén marad, száraz érzetet kelt.

Csillámos: A fényvisszaverő csillámnak köszönhetően csillogó fényű, irrizáló.

Matt: Festékanyagban gazdag, alacsony nedvességtartalmú.

Krém: könnyű viaszt (pl. méhviaszt) tartalmaz. Kevésbé tartós.

Hidratáló: sima állagú, ragyogó fényű. E vitamint, ceramidokat és aloe-verát is tartalmazhat, de nem tartós.

Selyemfényű: magas olajtartalmának köszönhetően hidratáló hatású, de gyakori korrigálásra szorul. A tubusban általában sötétebb árnyalatú, mint az ajakon.

Szájfény:

Ha ajakceruzára visszük fel vagy az ajkak közepét kenjük be vele, enyhe fényt kölcsönöz a szájnak, mely ezáltal teltebbnek hat. A színezett szájfények általában áttetszőek és halvány árnyalatúak, de kapható erősen színezett árnyalat is. A szájfény nem tartós.

Ajakceruza:

Az ajkak vonalának kontúrozására használják. Ez a viaszos állagú vonal szimmetrikussá teszi az ajkakat és megakadályozza, hogy a rúzs szétfolyjon és beszivárogjon az ajkak környékén húzódó finom vonalakba. A rúzst tartósabbá, erősebb teszi.

Jó tudni:

  • a sötét színű rúzsok használatához biztos kéz, gyakorlat szükséges
  • az erősen csillogó rúzs, áttetsző szájfény optikailag teltebbnek mutatja a szájat
  • a matt rúzsok tartósabbak, mint a fényesek
  • soha ne kontúrozzuk az ajkainkat sötét ceruzával, ha aztán világos rúzst teszünk fel
  • a sötét színű rúzsok optikailag kicsinyítik a szájat
  • a felvitt rúzs árnyalata az ajkak savasságától, és természetes színétől is függ